Personal Data Protection Policy PDF Print E-mail

This Personal Data Protection Policy is issued to all our existing, immediate and/or prospective customers pursuant to the Personal Data Protection Act 2010 ("the Act") which came into force on 15 November 2013.

1. Personal Data Collection

In the course of your dealings Groway  (M) Sdn Bhd, we will require you to voluntarily provide data and information about yourself (“Personal Data”) to enable us to deliver notices, services and/or products in connection with our future products, new product launches and promotional events with business partners & associates.

2. Personal Data Scope

The Personal Data may include but not limited to information concerning your name, date of birth, Identity card number, address, gender, race, nationality, contact information, email address, education, occupation, telephone or fax number, preferred mode of communication and other information where permitted by applicable law.

3. Purpose

The Personal Data will be collected, processed and used for the following purposes:

  • To send you information by e-mail, telephone calls, SMS or social network applications or internet social media about products and services offered by Groway  and selected third parties that we think may interest you while we maintain control over your Personal Data;
  • The delivery of notices, services or products and the marketing of such services or products whether present or future, to you;
  • Marketing and client profiling activities regarding our latest promotion, products and/or services;
  • Our internal record keeping and maintenance of customer records;
  • Any subsequent commercial transaction in relation to any promotion, products and/or services.

4. Source

The Personal Data will be legitimately and transparently obtained in the following manner:

  • official registration forms (either electronic or printed) or any other promotional events;
  • official Request for Information forms that are provided to you by our employees;
  • any email or any correspondence that we have received from you requesting for information or making any inquiries;
  • any form that you have submitted on our website or any websites contracted by us;
  • any referral from a person which have included their verifiable personal contact details;
  • Business cards that were dropped or given to our employees; or
  • any document (including but not limited to statutory forms and returns) that were submitted to us for processing.

5. Rights of Access

You have the right to request access to and if required, correction of your Personal Data in our records. You have the right to:

  • request access to your Personal Data in our records for verification purposes. You may access and review all of your Personal Data held by us in person at our corporate offices located at the address given in (g) below;
  • request the correction of your Personal Data in our records in the event the information is inaccurate, misleading, out-of-date or incomplete upon validation and verification of the new information provided in person at our corporate offices located at the address given in (g) below;
  • request that your Personal Data shall only be kept for the fulfillment of the purpose of the collection of such information;
  • request for proof of policy and procedure in relation to the safeguarding and guarantee of your Personal Data in our records;
  • request that we specify or explain its policies and procedures in relation to data and types of Personal Data handled by us;
  • communicate in writing to us your objection to the use of your Personal Data for marketing purposes whereupon we will not use your Personal Data for these purposes at our corporate offices located at the address given in (g) below and
  • If you wish to make a request to access, review, amend and correct your Personal Data through:
Marketing Department

Groway  (M) Sdn Bhd
71, Jalan SS 25/2
Taman Bukit Emas,
47301 Petaling Jaya,
Selangor



Tel : 03-78800103
Fax : 03-78805103
Email : This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

6. Disclosure

The information we gather maybe used by the following:

  • any related companies and/or subsidiaries of Groway, including those incorporated in the future;
  • our business partners and affiliates that provide related services or products in connection with our business;
  • our auditors, consultants, lawyers, accountants or other financial or professional advisers appointed in connection with our business;
  • our third party service providers, third party management companies, sub-contractors or other parties as may be deemed necessary by us to facilitate your dealings with us; and
  • our appointed service providers in relation of our loyalty programmes, for the purpose of delivery gift redemption and services.

Third parties are legally tasked with processing your Personal Data in line with principles specified by Groway. Third parties are also held legally responsible for securing your Personal Data at an appropriate level of security in relation to applicable data protection laws and widely accepted industry standards.

You may at any time withdraw, in full or in part, your disclosure consent given previously, in each case subject to any applicable legal restrictions, contractual conditions and a reasonable time period in person at our corporate offices located at the address given in 5(g) above.

7. Limit Processing of Personal Data

The Personal Data provided to us undergoes processing as and when required or upon scheduled maintenance. The definition of processing defines it as "any operation or set of operations which is performed upon Personal Data, whether or not by automatic means, such as collection, recording, organization, storage, adaptation or alteration, retrieval, consultation, use, disclosure by transmission, dissemination or otherwise making available, alignment or combination, blocking, erasure or destruction;"

You have the right to limit in part or wholly any of the processes by which your data is subjected to in terms of the operations allowed to be performed upon it, the period of time allowed or alternatively the date line of the consent given.

Groway is responsible to determine the purposes and means of the processing of Personal Data. 

You may at any time withdraw or amend, in full or in part, your processing consent given previously, in each case subject to any applicable legal restrictions, contractual conditions and a reasonable time period in writing to our corporate offices located at the address given in 5(g) above.

8.  Protection

Your Personal Data will be kept and processed in a secured manner. The appropriate administrative and security safeguards, policies and procedures will be implemented, as far as practicable, in accordance to the applicable laws and regulations. We will, as far as practicable, aim to prevent any unauthorized and/or unlawful processing of, and the accidental loss, destruction or damage to your Personal Data.

Groway is committed to taking appropriate technical, physical and organisational measures to protect your Private Data against unauthorised access, unlawful processing, accidental loss or damage, and unauthorised destruction of your Private Data.

Compliance with these provisions will be required of all third-party administrators who may access your Private Data, as described in the ‘Disclosure of Personal Data’ in Section 6 above.

9. Language

In accordance to Section 7(3) Personal Data Protection Act 2010, this Policy is issued in Bahasa Malaysia and English languages. In the event of any inconsistency, the English language version of this Policy shall prevail.

10. Changes to this Policy

Groway may need to modify this Personal Data Policy as needed, for example, to comply with changes in business operations or laws and regulations. Groway will post all changes to this policy.



Polisi Perlindungan Data Peribadi

Polisi Perlindungan Data Peribadi ini dikeluarkan kepada pelanggan yang sedia ada, pelanggan baru dan/atau bakal pelanggan menurut Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 ("Akta") yang berkuat kuasa pada 15 November 2013.

1. Pengumpulan Data Peribadi

Apabila anda berurusan Groway  (M) Sdn Bhd, kami akan meminta anda untuk menyediakan data dan maklumat mengenai diri anda (" Data Peribadi ") secara sukarela untuk membolehkan kami menghantar sebarang notis, perkhidmatan dan/atau produk yang berkaitan dengan , pelancaran dan promosi produk baru dengan rakan kongsi perniagaan & syarikat bersekutu.

2. Skop Data Peribadi

Data Peribadi secara amnya merangkumi , maklumat mengenai nama, tarikh lahir, nombor kad pengenalan, alamat, jantina, bangsa, warganegara, alamat yang boleh dihubungi, alamat e-mel, pendidikan, pekerjaan, telefon atau nombor faks, mod pilihan komunikasi, agama dan maklumat lain yang dibenarkan oleh undang-undang.

3. Tujuan

Data peribadi yang dikumpulkan, akan diproses dan digunakan bagi tujuan berikut:

  • Untuk menghantar maklumat melalui e-mel, panggilan telefon, SMS atau aplikasi rangkaian sosial atau internet media sosial tentang produk dan perkhidmatan yang ditawarkan oleh Groway dan pihak ketiga di mana ianya dapat menarik minat anda, sementara kami mengekalkan kawalan ke atas Data Peribadi anda;
  • Penyampaian notis, perkhidmatan atau produk dan pemasaran perkhidmatan atau produk sama ada terkini atau pada masa hadapan kepada anda.
  • Aktiviti profil pemasaran dan pelanggan mengenai promosi terkini, produk dan / atau perkhidmatan;
  • Penyimpanan rekod dalaman dan penyelenggaraan rekod pelanggan; dan/atau
  • Sebarang urusniaga secara dagangan berkaitan dengan sebarang promosi, produk dan / atau perkhidmatan.

4. Sumber

Data Peribadi akan diperoleh secara sah dan telus dengan cara berikut:

  • Borang pendaftaran rasmi (sama ada elektronik atau cetakan) atau mana-mana promosi yang lain;
  • Permintaan rasmi menerusi Borang Maklumat yang dibekalkan kepada anda oleh pekerja kami;
  • Sebarang e-mel atau surat-menyurat yang kami terima daripada anda semasa meminta maklumat atau mengemukakan sebarang pertanyaan;
  • Sebarang bentuk borang yang dihantar ke laman web kami atau mana-mana laman web yang dilantik oleh kami;
  • Sebarang rujukan dari seseorang yang telah disahkan butiran peribadi dan alamat yang boleh kami hubungi;
  • Kad perniagaan yang dihantarkan atau diberi kepada pekerja; dan/atau
  • Sebarang dokumen (termasuk tetapi tidak terhad kepada bentuk berkanun dan pulangan) yang telah dihantar kepada kami untuk pemprosesan.

5. Hak akses

Anda mempunyai hak untuk memohon akses dan sekiranya ia diperlukan, untuk meminda pembetulan terhadap Data Peribadi anda dalam rekod kami. Anda mempunyai hak untuk:

  • Memohon akses kepada Data Peribadi anda di dalam rekod kami untuk tujuan pengesahan. Anda boleh mengakses dan mengkaji semula semua data peribadi yang disimpan oleh kami di pejabat korporat yang terletak di alamat yang diberikan dalam (g) di bawah;
  • Memohon membuat pembetulan terhadap Data Peribadi anda dalam rekod kami sekiranya maklumat tidak tepat, mengelirukan, maklumat luput atau tidak lengkap selepas pengesahan dan pengesahan maklumat baru yang dibuat oleh anda sendiri di pejabat- korporat yang terletak di alamat yang diberikan dalam (g ) di bawah;
  • Memohon Data Peribadi anda digunakan untuk memenuhi tujuan pengumpulan maklumat sahaja;
  • Memohon pembuktian polisi dan prosedur berhubung dengan pemeliharaan dan jaminan Data Peribadi anda dalam rekod kami;
  • Memohon penjelasan secara spesifik atau penerangan dasar-dasar dan prosedur berhubung dengan data dan jenis data peribadi yang dikendalikan oleh kami; dan
  • Anda boleh mengemukakan bantahan bertulis kepada kami sekiranya anda tidak bersetuju untuk Groway menggunakan Data Peribadi anda untuk maksud pemasaran dengan menghubungi kami di alamat pejabat korporat yang dinyatakan dalam (g) di bawah
  • Jika anda ingin memohon untuk tujuan akses, mengkaji semula, meminda dan membetulkan Data peribadi, sila rujuk alamat di bawah:
Marketing Department

Groway  (M) Sdn Bhd
71, Jalan SS 25/2
Taman Bukit Emas,
47301 Petaling Jaya,
Selangor



Tel : 03-78800103
Fax : 03-78805103
Email : This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

6. Pendedahan

Maklumat yang kami kumpul mungkin digunakan untuk tujuan berikut:

  • Syarikat dan/atau anak-anak syarikat, termasuk yang ditubuhkan pada masa hadapan;
  • Rakan perniagaan dan sekutu yang menyediakan perkhidmatan yang berkaitan atau produk berkaitan dengan perniagaan kami;
  • Juruaudit, perunding, peguam, akauntan atau lain-lain penasihat kewangan atau profesional yang dilantik berhubung dengan perniagaan kami;
  • Pembekal perkhidmatan pihak ketiga kami, syarikat-syarikat pengurusan pihak ketiga, subkontraktor atau pihak-pihak lain yang dianggap perlu oleh kami untuk memudahkan urusan anda dengan kami; dan/atau
  • Pembekal perkhidmatan yang dilantik kami selaras dengan program-program kesetiaan, untuk tujuan penghantaran dan perkhidmatan penebusan hadiah.

Pihak ketiga juga tertakluk kepada undang –undang semasa tugasan untuk memproses Data Peribadi anda selaras dengan prinsip-prinsip yang dinyatakan oleh Groway. Pihak ketiga juga secara sah bertanggungjawab untuk mendapatkan Data Peribadi anda pada tahap keselamatan yang sesuai berhubung dengan undang-undang perlindungan data yang berkenaan dan piawaian industri yang diterima secara meluas.

Anda boleh menarik balik, sepenuhnya atau sebahagiannya , persetujuan pemprosesan yang diberikan sebelum ini pada bila-bila masa, dalam setiap kes tertakluk kepada apa-apa sekatan undang-undang, syarat-syarat kontrak dan tempoh masa yang munasabah secara kendiridi pejabat korporat yang terletak di alamat yang diberikan di 5 (g) di atas.

7. Had Pemprosesan Data Peribadi

Data Peribadi yang diberikan kepada kami akan diproses apabila dikehendaki atau ketika penyenggaraan berjadual. Definisi pemprosesan mentakrifkannya sebagai "apa-apa pengendalian atau set operasi yang dilakukan ke atas data peribadi, sama ada dengan cara automatik, seperti pengumpulan, menyusun, menyimpan, menyesuaikan atau mengubah, mendapatkan kembali, merunding, menggunakan, mendedahkan menerusi penghantaran, penyebaran atau selainnya, menyediakan, menjajarkan atau menggabungkan, memadamkan atau memusnahkan".

Anda mempunyai hak untuk mengehadkan, sebahagiannya atau keseluruhannya, mana-mana proses di mana data anda adalah tertakluk kepada kebenaran operasi apabila ia dilakukan, tempoh masa yang dibenarkan atau sebagai alternatif tarikh tamat keizinan yang diberikan.

Groway bertanggungjawab untuk menentukan tujuan dan kaedah pemprosesan Data Peribadi.

8. Perlindungan

Data peribadi anda akan disimpan dan diproses dengan cara yang selamat. Perlindungan pentadbiran dan keselamatan yang sesuai, polisi dan prosedur akan dilaksanakan, sehingga yang dapat dilaksanakan, mengikut undang-undang dan peraturan yang berkenaan. Kami akan, sehingga yang dapat dilaksanakan, mencuba untuk menghalang mana-mana pemprosesan yang tidak sah dan/atau menyalahi undang-undang, dan kehilangan atau kerosakan akibat kemalangan dan kemusnahan yang tidak dibenarkan kepada Data Peribadi anda.

Groway komited untuk mengambil langkah-langkah yang sesuai secara teknikal, fizikal dan organisasi untuk melindungi Data Peribadi anda terhadap akses yang tidak dibenarkan, pemprosesan yang menyalahi undang-undang, kehilangan atau kerosakan akibat kemalangan, dan kemusnahan yang tidak dibenarkan.

Peruntukan ini perlu di patuhi bagi semua pentadbir pihak ketiga yang boleh mengakses Data Peribadi anda, seperti yang dinyatakan dalam 'Pendedahan Data Peribadi' dalam Seksyen 6 di atas.

9. Bahasa

Mengikut Seksyen 7 (3) Akta Perlindungan Data Peribadi 2010, Polisi ini adalah dikeluarkan dalam Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris. Sekiranya berlaku sebarang percanggahan, versi Bahasa Inggeris Polisi ini hendaklah diguna pakai.

10. Pindaan Dasar

Groway mungkin perlu mengubah suai Polisi Data Peribadi seperti yang diperlukan, sebagai contoh, untuk mematuhi perubahan dalam operasi perniagaan atau undang-undang dan peraturan-peraturan. Groway akan mencatat semua perubahan kepada polisi ini.